Zbliżający się maj, według ogrodniczego kalendarza jest standardowo dobrym terminem pierwszego koszenia. Warto jednak pamiętać, że koszenie jest w pewnym sensie dopełnieniem kompleksowego procesu rewitalizacji trawnika po okresie zimowym, który polega na dokładnym wygrabieniu liści, aeracji-wertykulacji służących dotlenieniu strefy korzeniowej trawy, nawożeniu i nawodnieniu. Dowiedz się, jakie są zasady korzenia trawy?
Koszenie, wykonywane zgodnie ze sztuką i kosiarką dobrej jakości, tchnie w trawę nowe życie - ożywi jej wzrost i spowoduje prawidłowe rozkrzewianie. W dobie już panującej suszy najlepszym rozwiązaniem są kosiarki z funkcją mulczowania oraz z regulacją wysokości koszenia. W tych warunkach należy zwracać uwagę na niezbyt niskie koszenie, które naraża rośliny na szybkie wysychanie. Natomiast mulczowanie, poprzez pozostawienie na powierzchni trawnika cienkiej warstwy zmielonej trawy, ogranicza parowanie i pomaga trawie utrzymać wilgoć. Dodatkowo, zmulczowana trawa przekształci się w naturalny nawóz, który wesprze rośliny w pokonaniu tzw. stresu wodnego.
Zasady koszenia trawy - poradnik
W obecnej chwili najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym z pewnością jest podlewanie wykonywane, w miarę możliwości obficie, by zminimalizować widoczne objawy panującej suszy, i by trawa mogła dojrzeć do koszenia.
1. Częstotliwość koszenia
Koszenie trawy powinno być wykonywane systematycznie, nawet podczas upalnego sezonu, by nie dopuścić zakwitnięcia źdźbeł trawy. Na początku wiosny i pod koniec sezonu zalecane jest jedno koszenie na tydzień. W okresie intensywnej wegetacji, zależnie od tempa wzrostu roślin - warto trawę kosić co 3-5 dni.
2. Wysokość koszenia
Najbardziej korzystną dla trawy, czyli dla jej rozwoju i rozkrzewiania się, jest utrzymywanie jej na wysokości 5-6 cm, a podstawę stanowi zasada ścinania za jednym razem 1/3 jej wysokości. Konsekwencją zbyt niskiego koszenia jest narażanie roślin na szybszą utratę wilgoci oraz obumieranie. Dlatego warto dokładnie przestrzegać wysokości koszenia zwłaszcza w tym sezonie, który już w tej chwili ujawnia poważne obniżenie wilgotności gleby. Największym grzechem wobec trawy jest skoszenie wybujałej trawy za jednym razem. Jeśli trawa zdążyła wyrosnąć na znaczną wysokość, należy ją kosić etapami do zalecanej wysokości 5-6 cm. Z tego też powodu rekomendowane jest są nowoczesne kosiarki z wygodną regulacją wysokości koszenia, zaś nowa kosiarka akumulatorowa Honda HRG 466 XB zapewnia 6-stopniową skalę ustawiania wysokości noży w zakresie 2 - 7,4 cm, w tym odpowiedni dla naszej szerokości geograficznej zakres 5-6 cm.
3. Mulczowanie trawy
Mulczowanie trawy to nowoczesny i ekologiczny zabieg pielęgnacyjny trawnika, który polega na skoszeniu młodych zielonych źdźbeł trawy, ich rozdrobnieniu i pokryciu powierzchni trawnika cienką, równomierną warstwą pokosu. Pozostawiony pokos ulega procesowi rozkładu i staje się naturalnym nawozem odżywczym dla trawnika. Mulczowanie zapewnia maturalne nawożenie trawnika, zmniejsza parowania wody z gleby i darni, zapobiega erozji gleby, spowalnia wzrostu chwastów i znacznie ogranicza ilość produkowanych odpadów ogrodniczych. Trawnik powinien być regularnie koszony i nawadniany przed mulczowaniem, by na trawie pozostały tylko ścięte i dobrze rozdrobnione młode źdźbła, które szybciej przekształcają się w nawóz. Stare, wysuszone źdźbła i kwiatostany mogą utworzyć na trawie szkodliwy filc.
4. Przemienność wzoru koszenia
W celu pobudzenia trawy do prawidłowego zagęszczania się warto pamiętać o zmianie kierunku prowadzenia kosiarki przy kolejnym koszeniu. Naprzemienność wzoru koszenia zapobiega pochylaniu się lub wzrostowi trawi w jedną stronę.
5. Ostrość noży podczas koszenia
Ostrość nożyc/noży to w praktyce kluczowy element prawidłowej pielęgnacji trawy. Zaniedbane, stępione ostrza kaleczą rośliny, które w konsekwencji obumierają, usychają i stają się podatne na choroby grzybicze. Nie warto lekceważyć regularnego sprawdzania ich stanu, systematycznie je ostrzyć, a po każdym koszeniu dobrze jest je oczyścić z pokosu.